Ziektenleer
 
Ouderdomsmaculadegeneratie (AMD)

Dit is een aandoening die doorgaans oudere volwassenen treft en die resulteert in verlies van gezichtsscherpte centraal in het gezichtsveld (de macula) vanwege schade aan het netvlies. Het komt voor als 'droge' en 'natte' vorm. Het is de belangrijkste oorzaak van gezichtsstoornissen bij oudere volwassenen (>50 jaar).


Maculadegeneratie kan het lastig of onmogelijk maken om te lezen of gezichten te herkennen, hoewel er voldoende perifeer gezichtsvermogen overblijft voor andere dagelijkse activiteiten. De binnenste laag van het oog is het netvlies wat zenuwen bevat die het beeld overbrengen en achter het netvlies zit de choroidea, die de bloedtoevoer naar de macula regelt (het centrale deel van de retina). In de droge (niet-exsudatieve) vorm hopen zich celweefselresten, drusen, tussen het netvlies en de choroidea op, en het netvlies kan loslaten. In de natte (exsudatieve) vorm, die ernstiger is, groeien bloedvaten uit de choroidea achter het netvlies, en het netvlies kan ook loslaten. Het kan worden behandeld met lasercoagulatie, en met geneesmiddelen die de groei van bloedvaten stoppen en soms omkeren.

macular

Droge AMD

Centrale pleksgewijze atrofie, de 'droge' vorm van gevorderde AMD, komt voort uit atrofie naar het retinale pigmentepitheel onder het netvlies, wat gezichtsverlies veroorzaakt door verlies van fotoreceptoren (staafjes en kegeltjes) in het centrale deel van het oog. Er is geen behandeling beschikbaar voor deze aandoening, maar vitaminesupplementen met een hoge dosis antioxidanten, luteïne en zeaxanthine worden aanbevolen door het National Eye Institute (Verenigde Staten) en anderen om de progressie van droge maculadegeneratie te vertragen en, bij sommige patiënten, de gezichtsscherpte te verbeteren.

Natte AMD

Neovasculaire of exsudatieve AMD, de 'natte' vorm van gevorderde AMD, veroorzaakt verlies van gezichtsvermogen door abnormale bloedvatgroei die uiteindelijk leidt tot bloed en eiwit lekkage onder de macula. Bloeding, lekken en littekenvorming van deze bloedvaten veroorzaken uiteindelijk irreversibele schade aan de fotoreceptoren en snel verlies van gezichtsvermogen indien onbehandeld. Nieuwe geneesmiddelen, anti-angiogene middelen of anti-VEGF (anti-vasculaire endotheliale groeifactor) middelen kunnen regressie van de abnormale bloedvaten veroorzaken en verbetering van het gezichtsvermogen indien direct in het glasvocht geïnjecteerd. De injecties zijn zelden pijnlijk . Het is vaak nodig deze injecties regelmatig te herhalen.

top