Ziektenleer
 
Netvliesloslating

Wanneer het netvlies loslaat, komt er een scheiding tussen het netvlies en de oogwand achter in het oog. Dit is vergelijkbaar met behang dat van de muur loslaat. Het deel dat los zit werkt niet goed en het beeld dat de hersenen ontvangen, wordt vlekkerig of verdwijnt volledig.

Symptomen | Oorzaken | Behandeling


Wat zijn de symptomen van netvliesloslating?

• Een blinde vlek in uw gezichtsveld
• Gezichtsonscherpte
• Schaduwlijnen
• Lichtflitsen
• Floaters (vlekjes)

Wat is de oorzaak van netvliesloslating?

Bijna alle gevallen van netvliesloslating zijn terug te voeren op een gat of een scheur in het netvlies. Dit gebeurt doorgaans als het netvlies 'dun' wordt, wat voorkomt bij bijziende mensen, of als het glasachtig lichaam loskomt van het netvlies.

Diabetes en letsel zoals een klap op het oog kunnen de oorzaak zijn van netvliesloslating.

Staaroperaties kunnen ook netvliesloslating veroorzaken.

Hoe wordt netvliesloslating behandeld?

Een operatie is noodzakelijk om het losgelaten netvlies anatomisch weer op de juiste plaats terug te brengen zodat het goed functioneert. Als de macula niet los zit, is een chirurgische ingreep urgent, liefst binnen 24 uur. Er zijn drie verschillende technieken afhankelijk van het soort loslating.

Pneumatische retinopexie

Bij deze wijze van herstel van netvliesloslating wordt een gasbel (SF6 gas) in het oog geïnjecteerd, gevolgd door een laser- of vriesbehandeling op het netvliesgat. Het hoofd van de patiënt is zodanig gepositioneerd dat de bel tegen het gat zit. Soms moeten patiënten het hoofd een paar dagen schuin houden om de gasbel op zijn plaats te houden, in contact met het gat in het netvlies. De oppervlaktespanning van de lucht/water interface sluit het gat in het netvlies en zorgt ervoor dat het retinale pigmentepitheel de subretinale ruimte droog pompt en het netvlies weer op zijn plaats zuigt.

Cerclage-bandjes

Cerclage-bandjes zijn een veelvuldig gebruikte behandeling waarbij de oogarts een of meer siliconenbandjes rond de oogbol vasthecht. De bandjes drukken de wand van het oog naar binnen, tegen het gat in het netvlies en sluiten de breuk of verminderen het vocht dat erdoorheen vloeit en verminderen het effect van de glasvochttractie zodat het netvlies zich weer vasthecht. Cryotherapie kan worden toegepast rond gaten in het netvlies voordat de bandjes worden geplaatst. Vaak wordt subretinaal vocht gedraineerd als onderdeel van de ingreep. De bandjes blijven zitten. De meest voorkomende bijwerking van deze ingreep is verandering van myopie. Dat wil zeggen, het geopereerde oog wordt bijziender na de operatie.

Vitrectomie

Vitrectomie wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor netvliesloslating. Het houdt de verwijdering in van de glasachtige gelei en wordt gewoonlijk gecombineerd met het vullen van het oog met een gasbel SF6, of siliconenolie in ernstiger gevallen. Het voordeel van gas bij deze ingreep is dat er geen verandering in de myopie is na de ingreep en het gas binnen een paar weken is geabsorbeerd. Siliconenolie echter moet worden verwijderd na een periode van 2–8 maanden, naar goeddunken van de chirurg. Siliconenolie wordt vaker gebruikt bij gevallen die optreden bij proliferatieve vitreo-retinopathie (PVR).

Een nadeel is dat vitrectomie altijd leidt tot snelle ontwikkeling van staar in het geopereerde oog. In onze praktijk verrichten wij al jaren hechtingloze 23 gauge vitrectomie. Deze techniek is zeer weinig invasief en dus minder pijnlijk en minder traumatisch voor het oog zodat de postoperatieve behandeling prettiger is voor de patiënt.

Resultaten van ingrepen

85 procent van de gevallen wordt met succes behandeld met één ingreep en de resterende 15 procent vergt twee of meer ingrepen. Na de behandeling krijgen de patiënten in een paar weken tijd geleidelijk het gezichtsvermogen terug, hoewel de gezichtsscherpte soms niet zo goed is als voor de loslating, vooral als de macula in het gebied van de loslating lag. Indien onbehandeld is volledige blindheid echter een kwestie van dagen.

top