Ziektenleer
 
Macula pucker

De macula is een klein gebiedje centraal in het netvlies. De macula biedt het scherpe, centrale gezichtsvermogen dat we nodig hebben om te lezen, auto te rijden en kleine details te zien.

Symptomen | Oorzaken | Behandeling


De macula ligt normaal gesproken vlak tegen de achterwand in het oog. Soms groeien er cellen op de binnenkant van het oog die aan de macula trekken en hem samentrekken. Soms veroorzaakt letsel of een aandoening strengen littekenweefsel in het oog. Dit zijn epiretinale membranen en ze kunnen aan de macula trekken. Wanneer de macula door dit trekken gaat rimpelen, heet dat macula pucker. In sommige ogen heeft dat weinig invloed op het gezichtsvermogen, maar in andere kan het significant zijn en leiden tot een vertekend gezichtsvermogen.

macular

 

Wat zijn de symptomen van macula pucker?

Het is niet ongebruikelijk dat iemand epiretinale membranen heeft en toch normaal kan zien. De membranen veranderen echter in de loop der tijd en de volgende symptomen kunnen voorkomen:

• Veranderingen in het gezichtsvermogen zodat rechte lijnen golvend of gebroken lijken (metamorfopsie)

• Verminderd vermogen om kleine details te zien wanneer men direct naar een voorwerp kijkt, of dit nu dichtbij of ver weg is.

Wat is de oorzaak van macula pucker?

De oorzaak van de meeste gevallen van macula pucker is onbekend. Het gebeurt soms helaas gewoon. Soms is macula pucker het resultaat van letsel of een aandoening zoals diabetes die van invloed is op het oog. Epiretinale membranen vormen zich soms na oogchirurgie.

Hoe wordt een macula pucker behandeld?

De arts kan aanbevelen de macula pucker niet te behandelen als het geen significante gezichtsproblemen veroorzaakt. In plaats daarvan kan hij aanbevelen dat de patiënt vaker dan gebruikelijk de ogen laat onderzoeken om zeker te zijn dat de epiretinale membranen niet veranderen en problemen veroorzaken. Meer symptomatische macula pucker kan chirurgisch worden behandeld.

Wat gebeurt er tijdens de macula pucker operatie?

De chirurgische procedure voor macula pucker wordt doorgaans verricht onder lokale of algemene anesthesie. Het eerste deel van de operatie voor de behandeling van macula pucker is een vitrectomie; de geleiachtige massa waarmee het oog is gevuld, wordt verwijderd. De chirurg verwijdert ook de epiretinale membranen die de macula pucker veroorzaken met kleine forceps. Zo kan de macula vlak tegen de achterkant van het oog aan liggen en de gezichtsproblemen wegnemen.

Hoe succesvol is een chirurgische ingreep voor de behandeling van macula pucker?

Meestal gaat door de chirurgische ingreep de macula vlak tegen de achterkant van het oog liggen wat zorgt voor gedeeltelijke verbetering van het gezichtsvermogen.

Wat zijn de risico’s van een ingreep?

Het meest voorkomende risico na een maculagat-ingreep is een snellere ontwikkeling van staar. Bij de meeste patiënten kan staar zich snel ontwikkelen en wordt vaak zo ernstig dat een ingreep noodzakelijk is. Bij patiënten van 55 jaar en ouder wordt de staaroperatie gelijk verricht met de vitrectomie voor het maculagat. Andere minder voorkomende complicaties omvatten infectie en netvliesloslating tijdens of na de ingreep, die beide onmiddellijk kunnen worden behandeld.

top