Ziektenleer
 
Wat zijn de symptomen van floaters?

victronemy

Floaters zijn zwarte vlekjes die door het gezichtsveld zweven. Ze zien eruit als stipjes of onregelmatig gevormde sliertjes. Ze zijn vooral zichtbaar als we in helder licht lezen of vanuit een donkere kamer een lichte kamer binnengaan.

Wat is de oorzaak van floaters?

Het oog is gevuld met een geleiachtige massa, het glasvocht. Als het glasvocht ouder wordt, worden er sliertjes eiwit genaamd collageen zichtbaar. Bij sommige mensen kan het glasachtig lichaam loskomen van het netvlies. Als dit gebeurt, trekt het aan het netvlies, waardoor het oog helderwitte lichtflitsen ziet. Meestal hoeft men zich geen zorgen te maken over een paar floaters in het gezichtsveld, vooral als ze er al enige tijd zijn. Een plotselinge toename van het aantal floaters, vooral als u ook witte lichtflitsen ziet, wordt gezien bij posterieure loslating van het glasachtig lichaam. Als dit het geval is, moet u onmiddellijk een oogarts raadplegen om te laten controleren of u geen netvliesloslating hebt.

Hoe worden floaters behandeld?

Het is technisch mogelijk om floaters te verwijderen door het glasachtig lichaam te verwijderen, een ingreep genaamd vitrectomie. Helaas houdt deze ingreep significante risico’s in voor het gezichtsvermogen vanwege mogelijke complicaties, bijvoorbeeld netvliesloslating en staar. De meeste oogartsen zijn daarom terughoudend in de aanbeveling van deze ingreep tenzij het gezichtsvermogen bedreigd is.

top