Ziektenleer
 
Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is in het Westen de eerste oorzaak van irreversibele blindheid. Mensen met insulineafhankelijke diabetes en met niet-insulineafhankelijke diabetes dienen bij diagnose en op jaarlijkse basis een oogonderzoek te ondergaan.

Symptomen | Oorzaken | Behandeling


Wat zijn de symptomen van diabetische retinopathie?

Als mensen voor het eerst diabetische retinopathie krijgen, hebben ze geen symptomen, maar indien vroegtijdig gediagnosticeerd is het een behandelbare aandoening, en daarom is het belangrijk voor diabetici om hun ogen regelmatig te laten controleren. In ernstige gevallen is verlies van gezichtsscherpte het meest voorkomende symptoom.

Wat is de oorzaak van diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie zwellen de bloedvaten en lekken vocht. In ernstige gevallen groeien nieuwe bloedvaten op het oppervlak van het netvlies. Diabetische retinopathie komt doorgaans aan beide ogen voor.

Hoe wordt diabetische retinopathie behandeld?
Laserbehandeling

In de eerste drie stadia van diabetische retinopathie, is er geen behandeling nodig, tenzij de patiënt maculaoedeem heeft. Om progressie van diabetische retinopathie te voorkomen moeten mensen met diabetes regelmatig hun bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol controleren.

Proliferatieve diabetische retinopathie wordt behandeld met laserchirurgie. Een laserbehandeling brandt delen van het netvlies, van de macula weg, waardoor de abnormale bloedvaten krimpen. Omdat er veel laserverbrandingen nodig zijn, zijn er doorgaans twee of meer sessies nodig voor een volledige behandeling. Hoewel u enig verlies van zijzicht kunt merken, kan de laserbehandeling de rest van uw gezichtsvermogen redden. Laserbehandelingen kunnen uw kleurzicht en nachtzicht enigszins verminderen.

Een scatter laserbehandeling werkt beter voordat de fragiele, nieuwe bloedvaten zijn begonnen met bloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig een volledig onderzoek te laten doen van het gedilateerde oog. Zelfs als de bloeding is begonnen, is een scatter laser behandeling nog mogelijk, afhankelijk van de hoeveelheid bloed.

Vitrectomie

(lees vitrectomie bij netvliesloslating)

Als de bloeding hevig is, is er misschien een ingreep nodig, vitrectomie. Tijdens een vitrectomie wordt bloed verwijderd uit het midden van uw oog.

Een vitrectomie is ook geïndiceerd als er zich proliferatieve vasculaire membranen in het glasvocht ontwikkelen waardoor een tractieloslating van het netvlies ontstaat.

Vitrectomie wordt verricht onder lokale of algemene anesthesie. Daarna wordt met een klein instrument de glasachtige gelei die vertroebeld is met bloed verwijderd. Het glasvocht wordt vervangen door een zoutoplossing. Omdat het glasvocht voornamelijk uit water bestaat, merkt u geen verandering tussen de zoutoplossing en het oorspronkelijke glasvocht. Laserbehandelingen worden altijd tijdens vitrectomie verricht met een intraoculaire sonde.

U kunt waarschijnlijk naar huis na de vitrectomie. Sommige mensen blijven een nacht in het ziekenhuis. Uw oog is rood en gevoelig. U moet medicinale oogdruppels gebruiken tegen infectie.

Intravitreale injecties

Nieuwe geneesmiddelen, anti-angiogene middelen of anti-VEGF (anti-vasculaire endotheliale groeifactor) middelen kunnen regressie van de abnormale bloedvaten veroorzaken en verbetering van het gezichtsvermogen indien direct in het glasvocht geïnjecteerd. De injecties zijn zelden pijnlijk . Het is vaak nodig deze injecties regelmatig te herhalen.

top